BR1M Dan Calon PM, Pembangkang Sudah Tak Senada

SELEPAS bersekongkol melalui Deklarasi Malaysia yang dibuktikan membuat penipuan data dan tanda tangan rakyat Malaysia, pembangkang terus mahu menunjuk-nunjuk kerjasama mereka melalui ‘MoU’ antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dengan Pakatan Harapan yang dikuasai DAP pada 13 Disember 2016.

Nawaitu mereka yang digembar gemburkan adalah satu, iaitu mahu menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Barisan Nasional (BN). Namun, impian tersirat pula berbeza antara DAP, PKR, PAN dan PPBM, masing masing pasang angan-angan hendak jadi PM. Bak tidur satu bantal tapi mimpi lain-lain.

Jelas semasa ‘MoU’ ditandatangani pada 13 Disember 2016, di para 9 – “Atas semangat setiakawan dan kerjasama, parti-parti dalam rangka perjanjian ini hendaklah mengelakkan daripada mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan baik antara satu sama lain dan menyelesaikan sebarang pertikaian menerusi perundingan bersama.”

Bagaimanapun, 3 hari selepas itu Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang mengumumkan Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Perdana Menteri jika gabungan pembangkang menang PRU14. Kit Siang umum tanpa persetujuan Wan Azizah pun. 

Pertelingkahan jelas kelihatan apabila Dr Wan Azizah sendiri berkata “jangan sesekali katakan tidak” untuk menaikkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai PM dalam satu kenyataan media, 27 Disember 2016.

Sementara itu, Tun Dr Mahathir Mohamad pula jelas mahu melihat anaknya sendiri Datuk Seri Mukhriz Mahathir diangkat sebagai PM.

Bukankah mereka semua telah melanggar ‘MoU’ yang mereka sendiri sepakati sebelum ini? Jadi, di manakah hujah yang boleh dipegang mengatakan bahawa gabungan pembangkang itu mampu mengerunkan BN jika keluarga sendiri sedang kucar kacir?

Satu lagi bukti mereka bercakap tidak serupa bikin apabila mengulas soal BR1M. Dalam satu ceramah di Kedah pada 24 Disember lalu, Pengerusi PPBM menghina 7.4 juta orang penerima bantuan itu sebagai menerima rasuah yang salah di sisi agama dan undang-undang negara.

Tapi menariknya, partinya sendiri telah lama mempromosikan BR1M kepada ahli sendiri melalui laman web mereka. Jika ikut logik pengerusinya, PPBM sedang mempromosikan rasuah untuk ahlinya.

Tak cukup dengan itu, sekutu PPBM iaitu DAP pula bagai tidak menghormati Dr Mahathir kerana mereka bertindak membuka kaunter kemaskini BR1M kepada rakyat jelata di seluruh negara. Adakah mereka tidak langsung mempedulikan tohmahan Dr Mahathir yang menganggap BR1M itu salah rasuah dan salah di sisi undang-undang?

Malahan, terbaru Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menurut sumber mengatakan dia telah membuka kaunter secara tertutup khusus untuk ahli DAP di parlimennya di Bagan. 

DAP ‘menghalang’ MCA dan GERAKAN dari turut membuka kaunter yang sama di Pulau Pinang. Adakah ini persepakatan dalam pembangkang yang dimaksudkan?

Walaupun baru 2 minggu bersepakat melalui ‘MoU’, blok utama pembangkang ini telah mula menampakkan keretakan dan kepincangan antara sesama mereka, khususnya dalam isu pemilihan calon PM dan BR1M.

Adakah rakyat yakin ‘MoU’ yang hanya bertahan selama 2 minggu ini mampu memberi perkhidmatan terbaik melebihi BN dan Najib Razak untuk 5 tahun, sekiranya mereka dipilih menjadi Kerajaan Malaysia? Fikirlah dengan waras dan fakta. 

Mahathir kata BR1M rasuah, Wan Azizah kata BR1M hak rakyat, DAP pula sedang giat buka kaunter BR1M.

Patutlah dalam dua kali bajet bayangan pembangkang, mereka tidak mansuhkan BR1M. Rupanya BR1M amat berkesan kepada rakyat. DAP pun tolong buka kaunter BR1M. 

Pembangkang tidak boleh diharap untuk membela kebajikan rakyat. BR1M yang dibuat oleh kerajaan BN pun mereka hendak “political milage”. Ahli PPBM mahu dengar cakap Mahathir atau Wan Azizah dalam isu BR1M? – BeruangBiru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s