Pembatalan Jemputan Tun M Ke Istiadat Lafaz Sumpah Agong Di Bawah Urusan Istana Negara

PTJ11_210115_ZAHID

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan Jabatan Perdana Menteri tidak terlibat dalam isu pembatalan jemputan ke atas bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ke Istiadat Melafaz dan Menandatangani Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan baginda pada 13 Disember lalu.

Keyakinan itu disuarakan beliau selepas membuat semakan terperinci mengenai perkara berkenaan.

“Saya telah melakukan penyemakan, ia tidak datang dari Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan ia di bawah urusan Istana Negara. Terdapat tujuh orang yang terlibat dan saya telah melakukan penyemakan, bahagian istiadat hanya menerima arahan, kalaupun tidak titah bagi pembatalan itu,” katanya..

Justeru beliau mendesak mana-mana pihak yang masih tidak berpuas hati dengan penjelasan berkenaan agar mengadap di Istana Negara.

“Jangan salahkan bahagian istiadat JPM atau pejabat Perdana Menteri sendiri. Saya telah lakukan semakan. Kalau tidak berpuas hati, sila mengadap untuk mendapatkan penjelasan. Jangan salahkan orang lain,” katanya lagi.

Dalam pada itu, ditanya sama ada Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden UMNO akan membuat laporan polis susulan tuduhan bahawa UMNO turut terlibat dalam isu pembatalan itu, beliau menjelaskan tiada keperluan untuk berbuat demikian.

“Tak payah lapor (polis) lagilah. Saya sudah buat penjelasan begini,” ujarnya.
Surat bertarikh 5 Disember itu mula viral selepas dimuat naik anak perempuan bekas perdana menteri itu, Marina Mahathir di laman media sosial.

Surat berkenaan dikatakan dialamatkan kepada Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s