Apabila Diberitahu Bahawa Santa Claus Tidak Wujud

4c-copy

Dalam psikologi, percanggahan kognitif adalah tekanan mental atau ketidakselesaan yang dialami oleh individu yang berhadapan dengan maklumat baru yang bertentangan dengan kepercayaan, idea atau nilai-nilai yang sedia ada.

Sebagai contoh, apabila seorang kanak-kanak diberitahu bahawa dia adalah anak angkat atau bahawa Santa Claus tidak wujud.

Satu lagi contoh ialah apabila seorang penyokong Pakatan yang percaya sepenuhnya propaganda Pakatan selama bertahun-tahun lamanya, yang kemudiannya diberikan bukti yang jelas perbuatan songlap atau salah urus yang secara terang-terangan dilakukan oleh DAP atau PKR atau diberikan bukti yang jelas bahawa 40,000 pengundi hantu dan Blackout tidak wujud. Pada asasnya, mereka diberitahu bahawa mereka telah dibohongi atau ditipu mengenai sesuatu yang mereka percayai sepenuhnya setelah sekian lama.

Individu yang mengalami keadaan mental ini cenderung untuk menjadi psikologi tidak selesa, dan terdorong untuk cuba untuk mengurangkan percanggahan ini, serta secara aktif mengelakkan situasi dan maklumat yang mungkin untuk meningkatkan ia.

Jika percanggahan itu tidak dikurangkan dengan mengubah kepercayaan seseorang, percanggahan yang boleh membawa kepada pengembalian selaras melalui penolakan maklumat yang diberi, mencari sokongan daripada orang lain yang berkongsi kepercayaan, dan cuba untuk memujuk orang lain bahawa maklumat itu adalah salah.

Kanak-kanak yang digunakan sebagai contoh itu tadi akan menafikan dengan penuh rasa marah, bahawa beliau merupakan anak angkat atau terkejut apabila diberitahu bahawa Santa tidak wujud. Kanak-kanak itu juga akan mengamuk dan menuduh ibu bapanya berbohong.

Apabila dibentangkan dengan maklumat itu, antara reaksi segera penyokong Pakatan akan termasuk yang berikut:

1. Mengatakan bahawa anda berbohong dan maklumat yang anda berikan adalah palsu.
2. Menyerang anda secara peribadi dan mengatakan bahawa anda adalah seorang pembohong atau ‘chow kow’ di bawah BN atau bahawa anda dibayar oleh BN.
3. Mengajak orang lain untuk bersama-sama menyerang anda atau untuk mendapatkan jaminan daripada orang lain bahawa mereka adalah betul (walaupun mereka sebenarnya adalah salah).
4. Atau mewajarkan bahawa ia adalah ok kerana BN juga melakukannya tetapi Pakatan melakukannya secara kecil-kecilan.

Tetapi jauh di sudut hati mereka, mereka tahu bahawa mereka telah secara terang-terangan ditipu dan merasa bodoh kerana termasuk perangkap itu. Mereka juga tahu bahawa orang-orang Pakatan sama jahatnya ataupun lebih teruk lagi. Selain itu, ketidakpercayaan awal ini akan bertukar menjadi penerimaan dan kemudian marah kerana mereka telah dibohongi dan digunakan oleh Pakatan.

Lama-kelamaan, ada yang akan belajar untuk menerima perkara ini dan tidak lagi akan mempercayai Pakatan. Atau lebih teruk lagi, mereka akan menentang Pakatan sebagai balas dendam. – LimSianSee

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s