Perisytiharan Aset Rafizi Mengandungi Beberapa Perkara Yang Menarik

4c-copy

Rafizi sebelum ini berkata bahawa terdapat beberapa rakan yang telah membantu beliau selepas beliau meletakkan jawatan sebagai Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor pada Julai 2012, dan sebelum beliau menjadi Ahli Parlimen pada Mei 2013. Saya tertanya-tanya siapakah mereka?

Dalam lampiran dalam akuan beliau, terdapat dua dokumen di mana item telah dihitamkan tanpa alasan yang jelas.

1. Dokumen pertama ialah penyata pinjaman perumahan beliau di mana harga belian rumahnya, jumlah pinjaman yang diluluskan dan pinjaman yang dibayar telah dihitamkan.

Tidak ada sebab mengapa ini perlu dihitamkan melainkan jika beliau tidak mahu orang tahu bahawa beliau telah membayar deposit yang besar dan hanya mengambil sedikit sahaja pinjaman untuk membeli rumahnya.

2. Dokumen kedua adalah kenyataan Tabung Haji, di mana beliau telah menunjukkan semua pengeluarannya baru-baru ini tetapi secara misteri telah menghitamkan transaksi yang dibuat pada tahun 2013-2014.

Adakah ini kerana terdapat deposit besar pada tahun ini atau pengeluaran secara besar yang telah mengurangkan baki Tabung Haji?

Atau adakah ini juga untuk mengelakkan daripada menunjukkan berapa banyak yang telah dibayar ke dalam akaun itu, apabila beliau sedang mengeluarkan gaji daripada Kerajaan Selangor di bawah Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor di mana KETUM mendapat gaji RM1 tetapi elaun RM15 juta?

Bukannya saya menuduh Rafizi tentang apa-apa yang menyalahi undang-undang tetapi untuk menghitamkan semua ini sementara membiarkan yang lain-lain secara terang-terangan telah menaikkan beberapa persoalan.

Selain itu, nampaknya Kerajaan Persekutuan membayar beliau sekurang-kurangnya RM1.54 juta bebas cukai selama tempoh 5 tahun ini sebagai Ahli Parlimen untuk memarahi dan memfitnah Kerajaan secara kerap. Satu kerja yang tidak begitu teruk sama sekali.

Soalan terakhir kepada Rafizi adalah sebelum ini anda telah berkata secara terbuka, bahawa anda tidak mahu menarik diri dari TH untuk mengelakkan menyebabkan kekurangan keyakinan dan masalah kepada TH.

Kini, anda telah membuat pengeluaran dan mengumumkan secara terbuka mengenai pengeluaran anda, adakah ini bermakna bahawa anda mahu secara sengaja menimbulkan masalah kepada TH? – LimSianSee

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s