Insiden Warga Emas Mengamuk Di Hadapan DUN Penang Jadi Viral Di Media Hong Kong

6-copy

Insiden seorang lelaki warga emas berketurunan cina yang mengamuk selepas disaman oleh Majlis Bandaraya Pulau Pinang dihadapan bangunan DUN kelmarin, kini jadi viral di media Hong Kong.

HK.On.cc, melaporkan bahawa lelaki warga emas tersebut mengutuk kerajaan Pulau Pinang yang didakwa sebagai tidak mempunyai hati perut kerana didakwa mengambil kesempatan keatas rakyat.

Dilaporkan juga bahawa kerajaan negeri P.Pinang bertindak keterlaluan apabila mengeluarkan saman yang bernilai HK 87 (RM50) kepada warga emas berkenaan, yang meletakkan kenderaan untuk membeli batu nesan kepada ibu mertuanya.

Portal terbabit juga menyebut bahawa lelaki warga emas tersebut dinafikan hak untuk merayu kerana pintu bangunan DUN ditutup oleh pengawal keselamatan disitu.

Liputan yang dibuat oleh media luar tentang kejadian sebegini, sangat memalukan khususnya kepada rakyat P.Pinang.

Tambahan pula, ia membabitkan seorang warga emas yang di lihat teraniaya akibat tindakan kerajaan DAP negeri yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata.

Laporan sebegini bukan sahaja menjatuhkan imej negeri, tetapi ia juga sudah tentu akan menjatuhkan imej Malaysia keseluruhannya yang selama ini dipandang tinggi oleh masyarakat luar.

Lim Guan Eng selaku Ketua Menteri P.Pinang seharusnya berasa malu kerana mempraktikkan polisi negeri yang menyusahkan rakyat serta mengabaikan kebajikan warga emas.

http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20161121/mobile/bknint-20161121224010637-1121_17011_001.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s