Anak Muda Sabah Bakal Jadi Kuda Tunggangan Bersih 5

5a-copy

Pada 9 November baru-baru ini telah berlangsungnya satu forum Bersih 5 yang bertajuk “Kenapa Rakyat Perlu Turun”… Forum itu diadakan di perjabat Bersih Sabah pada jam 8.30 malam.

Antara barisan panel yang hadir adalah NGO Bev Joeman BERSIH Sabah, Uncle Muthu… Sekretariat Anak Muda Sabah, Khairuddin Daud… Pengerusi Suara Mahasiswa UMS, Mukmin Nantang… Dan bekas Ketua Gerakan Pemuda UMNO Bahagian Semporna, Datuk Aziz.

Nampaknya forum Bersih 5 di Sabah berjaya menarik minat ramai mahasiswa dan anak muda… Jelas bahawa anak muda Sabah dah bersedia untuk jadi balaci, khadam dan kuda tunggangan geng Bersih.

Bersih turut menghasut dan memberi jaminan bahawa mahasiswa tak perlu takut untuk turun ke himpunan Bersih 5… Ini kerana kononnya mereka tidak akan didakwa oleh pihak Universiti jika mereka berbuat demikian.

Apa jaminan Bersih bahawa pihak universiti tak akan ambil tindakan terhadap mahasiswa/mahasiswi yang terlibat?? Adakan dorang akan bertanggungjawab sepenuhnya jika perkara tersebut tiba-tiba berlaku?? Kononnya masyarakat muda tak perlu takut untuk menuntut “negara yang baik dan kebajikan untuk rakyat”.

Tambah Bersih, sepatutnya dorang tak perlu memohon kebenaran untuk mengadakan himpunan tersebut… Maknanya dorang nak buat perhimpunan Bersih tu sesuka hati dorang je kat mana pun… Tak perlu mohon kebenaran.

Kalau macam tu, apa kata Bersih ni buat himpunan Bersih di Pulau Pinang je sebab pemimpin DAP dorang tu, dah terlibat dengan dua kes rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Daripada nak meroyan di Dataran Merdeka tu.

Sudahnya mempergunakan masyarakat muda sebagai boneka mereka… Hasut pemikiran tidak matang dan ketandusan ilmu politik masyarakat muda kerana mereka ini senang dipengaruh. Rakyat muda Sabah sepatutnya tidak perlu mengabdikan diri mereka kepada kumpulan Bersih ini. – TiraGomez/UtaraNews

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s