Exco Selangor Beri Jaminan Tiada Lagi Krisis Air Tahun Hadapan

9a-copy

Exco Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri Selangor, Zaidy Abdul Talib memberi jaminan, bermula tahun hadapan tidak akan berlaku lagi krisis air di negeri tersebut.

Walaupun paras air di semua empangan berada di paras kritikal… Namun Zaidy yakin pada tahun 2017 tidak akan berlaku sebarang krisis air, memandangkan musim tengkujuh bakal tiba tidak lama lagi.

Malah Zaidy turut menolak kenyataan keadaan paras semasa Empangan Sungai Selangor yang kini berada pada tahap 43.29% adalah membimbangkan dan bakal menyebabkan Selangor selagi lagi dilanda krisis air pada tahun hadapan.

Sementara itu, semua empangan kini berada di atas paras kritikal iaitu atas pada 30%… Tetapi Selangor kini hanya mengharapkan pada musim monsun Timur Laut atau musim tengkujuh untuk ‘mengisi’ semula air dalam empangan tersebut.

Untuk pengetahuan, beberapa empangan di Selangor kini berada di paras yang agak membimbangkan. Empangan Sungai Tinggi masih lagi ‘selamat’ dimana berada di paras 51.56%.

Sementara empangan Sungai Semenyih berada pada tahap 67.78%… Bagi dua empangan lain seperti Empangan Batu dan Empangan Klang Gates, masing-masing berada di tahap terendah iaitu 46.19% dan 43.63%.

Jadi hanya dengan musim monsoon dan musim tengkujuh sahaja yang bakal menyelamatkan penduduk Selangor… Kalau takde musim tu, maknanya Selangor selagi lagi akan menghadapi krisis air.

Nasib rakyat Selangor kini bergantung kepada musim dan bukannya usaha Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali. – TiraGomez/UtaraNews

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s