Bayi Dijangkiti Virus Dari Orang Demam

Rasanya suatu ketika dulu pernah viral pasal bayi yang baru lahir dinasihatkan doktor untuk elakkan dari dicium atau dipegang oleh pelawat yang sakit.. Tak kisah la sekadar demam atau selsema, penyakit seperti itu boleh membawa maut pada bayi..

Bayi baru lahir antibodi dalam badan tak kuat lagi, bila terkena virus orang yang dah cium atau pegang dia.. Bayi itu akan jatuh sakit..

Terkini, ada sorang lagi wanita telah kongsikan pengalaman bayi yang baru dilahirkan telah terkena virus yang menyerang selaput otak anaknya.. Bayi tersebut telah mendapat demam panas yang tinggi dan telah belarutan beberapa hari..

Walaupun dah diberi ubat, tak ada tanda-tanda demam bayi tu akan turun.. Doktor buat keputusan untuk ambil air tulang belakang bayi untuk mengesahkan samaada virus telah menyerang bayi tersebut..

Sudah tertulis umur bayi ini panjang, bayi itu telah selamat dan kini dalam keadaan stabil.. Bayi itu didakwa mendapat demam sebab berjangkit dari kakaknya..

Hati-hati la kalau sayang anak-anak korang, sentiasa perhatikan dan larang sesiapa saja untuk mencium atau pegang anak korang sesuka hati.. Biar la orang nak kata korang ibu yang cerewet pun, kalau nanti anak korang sakit bukan dorang yang nak tolong jaga, betul tak? – MissA/Utaranews

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s