Lim Guan Eng Tuduh KWSP Jadi Kroni Kerajaan BN

4-copy

Didalam satu soalan kepada Dewan Rakyat di Parlimen, Ketua Menteri P.Pinang menuduh kenaikan kadar Tol Lebuhraya Utara Selatan (Plus) adalah untuk ‘menyelamatkan’ kroni kerajaan BN.

Ia bermakna Guan Eng juga secara tak langsung menuduh KWSP yang mempunyai 49 peratus pemilikan didalam Plus sebagai kroni BN, dan juga 14 juta ahli KWSP sebagai macai kerajaan.

Dibawah ini disertakan jawapan dari YB Menteri Kerja Raya berkenaan tuduhan yang tak berasas yang dibuat oleh Guan Eng.

—————————————————————–

Kenyataan Akhbar
YB Menteri Kerja Raya

3 Oktober 2016

Saya merujuk kepada kenyataan Setiausaha Agung DAP YAB Lim Guan Eng semalam yang menuduh kerajaan BN hanya menjaga kroni untuk mendapatkan keuntungan luar biasa dari perbelanjaan 30 juta rakyat Malaysia dengan membenarkan Lebuhraya Utara-Selatan untuk terus mengutip tol dengan cara yang tidak munasabah.

Saya tidak percaya bahawa YAB Lim menganggap 14.55 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai “kroni”.

Dalam usaha untuk merasionalkan keseluruhan struktur tol semua konsesi lebuh raya dalam Kumpulan PLUS dan menghalang kenaikan tol yang tidak diperlukan yang telah ditandatangani semasa pemerintahan Perdana Menteri sebelumnya yang kini bersama pembangkang, kerajaan kini telah penswastaan Lebuh Raya PLUS Berhad pada tahun 2011.

Sekarang PLUS 51% dimiliki oleh kerajaan dan 49% dimiliki oleh KWSP. Tiada satu saham yang dimiliki sekarang oleh apa yang YAB Lim anggap sebagai “kroni” swasta.

Pemilikan KWSP terhadap PLUS Highways membolehkan anggotanya untuk menerima pulangan yang stabil setiap tahun daripada aset penjanaan tunai yang matang.

Oleh kerana langkah ini tepat pada masanya untuk menswastakan PLUS, ia perlu diambil perhatian bahawa tol bagi Lebuhraya Utara-Selatan telah tidak dinaikkan sejak 11 tahun yang lalu iaitu sejak tahun 2005.

Malah, dengan pengenalan diskaun dan rebat tertentu pada tahun kebelakangan ini, kadar tol sebenar untuk Lebuhraya Utara Selatan juga telah turun.

Sejak pengambilalihan, selain membelanjakan kira-kira RM1 bilion setahun untuk kos operasi, penyelenggaraan, rondaan dan menaik taraf 986.5km lebuh raya sistem PLUS, PLUS juga telah membelanjakan berbilion-bilion untuk melebarkan jalan kepada 3 atau 4 lorong untuk mengurangkan kesesakan dan menyediakan perjalanan yang lebih selamat dan lebih selesa untuk pengguna jalan raya.

Tahun lalu, YAB Lim juga telah meminta tol bagi lebuh raya PLUS dihapuskan dan memanggil pengutip cukai jalan kita untuk membayar penyelenggaraan dan kos menaik taraf.

Caj cukai jalan raya di Malaysia adalah antara yang terendah di dunia di mana majoriti pemilik kereta hanya membayar RM90 setahun.

Jumlah kutipan cukai jalan adalah kira-kira RM2.4 bilion setahun. Dengan mengandaikan pemegang akaun KWSP seramai 14.55 juta yang YAB Lim anggap mereka sebagai kroni, bersetuju dengan cadangan beliau untuk mengekalkan berbilion kerugian serta-merta dan melepaskan berpuluh-puluh bilion lagi dividen masa depan. RM2.4 bilion setahun kutipan cukai jalan sahaja tidak cukup untuk mengekalkan sistem lebuh raya PLUS di atas 50,000 km jalan raya Persekutuan bebas tol dan masih menyediakan peruntukan tahunan kepada negeri-negeri untuk menyelenggara jalan-jalan negeri mereka.

Di bawah Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya Kerajaan Persekutuan (Marris), berbilion ringgit diperuntukkan kepada kerajaan negeri untuk menyelenggara jalan-jalan negeri mereka termasuk kira-kira RM500 juta untuk Selangor tahun ini, manakala Pulau Pinang menerima RM94.4 juta pada 2014, RM101.5 juta pada tahun 2015 dan RM107.6 juta pada 2016 daripada Kerajaan Persekutuan.

Adalah diharapkan YAB Lim menghabiskan lebih banyak masa untuk memahami keadaan sebenar dan bukannya mengeluarkan kenyataan populis yang tidak berasaskan kepada realiti dan tidak bertanggungjawab dengan melabelkan secara sembarangan bahawa semua pihak sebagai kroni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s