Guan Eng dan DAP mahu tenggelamkan P.Pinang dengan air banjir.

Negeri P.Pinang kini dilanda banjir kilat yang mengakibatkan kerosakan banyak harta benda penduduk khususnya di kawasan yang berdekatan dengan Sungai Pinang.

Hasil tinjauan yang dibuat, penduduk kawasan terbabit rata-ratanya menyalahkan kerajaan DAP negeri diatas ketidakmampuan mereka untuk menangani projek tebatan banjir di sungai tersebut.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang boleh belanjakan RM 305 juta untuk bayar kontraktor buat kajian kebolehlaksanaan terowong bawah dasar laut, tetapi tidak mampu nak keluarkan RM 350 juta untuk projek tebatan banjir Sungai Pinang yang lebih diperlukan.

Katanya, reserve tunai Kerajaan Negeri ada lebih RM 1 billion. Apa guna Kerajaan simpan duit berbilion-bilion kalau tidak digunakan untuk kesejahteraan, keselamatan dan keselesaan hidup rakyatnya?

Sesebuah kerajaan bukannya sebuah entiti perniagaan atau sebuah konglomerat yang perlu tunjuk untung besar setiap tahun kepada pemegang sahamnya.

Keutamaan kerajaan Pulau Pinang sebenarnya celaru dan berkecamuk… yang tidak perlu didahulukan manakala yang lebih perlu dipinggirkan.

Mana dia kompetensi Kerajaan DAP Pulau Pinang yang digahkan sangat tu? Akauntabiliti dan transparency Kerajaan Pulau Pinang pun dah hanyut bersama air banjir yang melanda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s