Kenapa BR1M Dinaikkan Setiap Tahun Jika Negara Akan Bankrap??

9a-copy

Pembangkang sering kali memainkan isu kononnya negara bakal mengalami kebankrapan pada tahun hadapan… Malah membuat kesimpulan bahawa Bajet 2017 yang bakal dibentangkan pada Jumaat ini hanyalah lakonan semata-mata.

Gomez hairan… Kalau kerajaan tahu yang negara akan bankrap, jadi kenapa kerajaan masih mampu untuk menaikkan kadar jumlah Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) pada pembentangan bajet pada tahun lalu??

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membidas kenyataan puak pembangkang, kononnya negara akan terus bankrap jika terus berada di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN)… Itu semua jelas satu pertuduhan yang liar.

Kalau betul negara bakal bankrap… Jadi kenapa bantuan BR1M sentiasa meningkat dari tahun ke tahun?? Kalau la kerajaan tahu yang negara bakal muflis, pastinya sejak dari awal lagi kerajaan akan membuat bajet penjimatan.

Sedarlah bahawa fitnah pembangkang itu dusta semata-mata… Kerana pada hakikatnya setiap tahun kerajaan menaikkan kadar BR1M yang jumlahnya dari RM500 pada tahun 2012 dan sehingga kini meningkat kepada RM1,050 pada tahun 2016.

Silap-silap pada pembentangan bajet pada hari Jumaat ini, perdana menteri akan umumkan kenaikkan jumlah BR1M pula… Jadi dengan ini, sekali gus menepis khabar angin kononnya negara bakal muflis. Kalau negara muflis, mana kerajaan ambil duit untuk bayar BR1M?? – TiraGomez/UtaraNews

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s